Artefacte placa video, nu sta cu ele!

Sursa problemelor

De unde provin artefactele din jocuri?

„Artefacte” nu sunt altceva decat distorsiuni ale graficii. Acestea pot avea cauze usor de eliminat sau pot semnifica sfarsitul sistemului nostru. Va voi prezenta cele mai frecvente cauze ale artefactelor placii video.

Driverele placii video

Problema apare adesea atunci cand folosim placi video „retro”. Cautam drivere pentru ele pe forumuri online si gasim ceva care pare potrivit, dar apoi calculatorul nostru afiseaza artefacte placa video.

Care este problema?

Problema este ca driverul poate fi inadecvat si, ca urmare, grafica intampina dificultati in a functiona in mediul 2D si 3D.

Aceasta situatie poate avea loc destul de rar si in cazul noilor configuratii. Recent, am intalnit aceasta problema la frumosul meu Radeon, care a inceput sa functioneze corect cu drivere mai vechi (da, culmea, cand toata lumea spune sa ai ultimele updateuri…)

Probleme cu alimentarea electrica

Acest subiect este deja batut in cuie. Se refera in principal la achizitionarea de surse de alimentare de marca si la alegerea parametrilor adecvati pentru calculatorul nostru. Daca indeplinim cel putin conditiile de posibilitate ale PSU-ului nostru, atunci merita sa verificam tensiunile pe care ni le ofera sistemul nostru de alimentare electrica.

Variatiile de tensiune, adica deviatiile de la norma de pe linia de 5V si 12V, pot cauza artefacte si le putem verifica intr-un mod foarte simplu cu ajutorul unui multimetru.

Abaterile nu ar trebui sa depaseasca norma admisibila, adica 5% din valoarea nominala.

Temperaturile sistemului

Supraincalzirea sistemului grafic duce cel mai adesea la aparitia artefactelor. Cum sa verificam temperaturile GPU? Cel mai bine este sa instalati un program simplu, HWMonitor, care se comporta foarte bine. De asemenea, puteti instala un program mai putin avansat, SpeedFan.

De unde provin temperaturile ridicate?

Problema cu febra placii grafice este adesea cauzata de o carcasa inadecvata sau o temperatura ambientala prea mare. Frecvente in majoritatea cazurilor la laptopuri de mici dimensiuni.

Cum sa eliminati defectiunea artefacte placa video?

Solutiile sunt simple, dar pot fi costisitoare:

 • Prima solutie este sa inlocuiti carcasa, astfel incat fluxul sau de aer sa poata extrage aerul cald si sa-l inlocuiasca cu aer proaspat (rece).
 • A doua solutie este sa adaugati ventilatoare la carcasa existenta pentru a creste fluxul de aer suficient de mult incat sa inlocuiasca aerul vechi (cald) cu aer nou (rece).

Daune permanente ale nucleului grafic sau memoriei

Aceasta problema poate aparea atunci cand o persoana fara experienta in overclocking se joaca cu sistemul sau grafic.

Daunele la nucleul sau la memoria grafica pot aparea din cauza cresterii bruste a frecventei unuia sau a celuilalt, ceea ce duce la deteriorarea sistemului si la aparitia artefactelor.

In cazul unor placi video ieftine, exista posibilitatea ca placa sa se „opreasca” si sa nu mai porneasca. Ce sa faci in acest caz? Din pacate, singura solutie este sa inlocuiti placa cu una noua.

Daunele permanente ale GPU-ului pot aparea si atunci cand nu reactionam la artefacte timp de o perioada lunga de timp, datorita lipsei de racire adecvata in zilele calde sau a unui soc de tensiune, de exemplu in timpul unei furtuni sau din cauza sursei noastre de alimentare.

Exemple artefacte

Cum arata artefactele placii video?

S-a scris mult despre motive si consecinte, dar nu s-a spus nimic despre cum arata artefactele, iar acestea exista in mai multe forme. Cele mai frecvente sunt punctele si liniile care apar chiar de la pornirea computerului sau dupa incalzirea suficienta a placii. Aceste erori arata cam asa:

Puncte si linii

Uneori, placa noastra isi va bate joc de noi la inceput si va afisa imagini intr-un mediu 2D fara probleme. Cu toate acestea, dupa pornirea unui joc sau a unei aplicatii care utilizeaza randare 3D, texturile distorsionate sau punctele si dungile mentionate anterior ne vor aparea. In acest caz, putem concluziona ca GPU-ul nostru are probleme atunci cand atinge o temperatura mai mare. Texturile distorsionate arata astfel:

Distorsionarea texturilor

sursa photo : CGdirector.com

Verificari si remedii

Ce putem face?

Artefacte placa video, cum tratam?
Daca apar oricare dintre artefacte pe ecranul nostru, sa nu ne panicam. Cel mai important este sa abordam problema in mod calm si sa incercam sa o rezolvam prin aplicarea sfaturilor descrise in acest text.
In primul rand, verificam temperaturile.
Daca acestea sunt adecvate, vedem in ce stare se afla sursa de alimentare si masuram tensiunile (doar daca aveti experienta in acest domeniu sau calificari, a nu se incerca in alt fel, apelati la un profesionist)
Schimbarea driverelor
Daca vedem o imbunatatire (artefactele dispar) dupa schimbarea lor, verificam placa noastra intr-un mediu 3D.
Inlocuirea placii – un upgrade pana la urma…
Daca actiunile intreprinse nu au dat rezultatele dorite, vom fi probabil nevoiti sa inlocuim placa video, priveste partea buna, facem un upgrade 🙂
concluzie
Nu trebuie sa ne temem de distorsiunile grafice. Placa noastra grafica ne informeaza in acest fel ca ceva nu este in regula si ne cere sa o verificam. Cu toate acestea, nu subestimati artefactele pentru propria liniste si bunastare financiara.

Va urez tuturor sa aveti placi video care sa traiasca in racoare si prosperitate.

Daca ai nevoie: Placa video, ghidul cumparatorului

Spune-ti parerea

   Leave a reply

   2 × five =

   ggtech
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0