Placa video, ghidul cumparatorului

Placa video este o componenta foarte importanta a unui calculator care are rolul de a procesa si afisa informatii grafice pe un monitor. O placa video buna poate furniza o performanta buna si o calitate grafica pe masura ceea ce este foarte importanta pentru jocuri, editare video si alte activitati care necesita prelucrarea si afisarea informatiilor grafice complexe.

Cei 4 factori importanti in alegerea celei mai bune placi video

  1. Bugetul
    Pretul placilor video variaza de la cateva sute de lei pana la cateva mii de aceea este necesar sa-ti stabilesti un buget clar inaite de a face o achizitie.
  2. Scopul utilizarii
    Daca ai nevoie de o placa video pentru gaming, procesare grafica, VR trebuie sa stii acest lucru si sa te orientezi catre cea care ofera cele mai bune performante.
  3. Compatibilitatea
    Asigura-te ca placa video este compatibila cu sistemul tau de operare in special cu placa de baza a calculatorului. Verifica si daca sistemul are spatiul necesar pentru montarea acesteia.
  4. Performanta
    Verifica specificatiile placii video, procesorul grafic, memoria VRAM fiind printre cele mai importante aspecte in ceea ce priveste performanta.

Cele mai importante caracteristici al unei placi grafice

Toate componentele unei placi video sunt importante si au un rol esential in perfomanta acesteia, cu toate acestea, caracteristicile care au un impact major asupra performantei sunt:

  1. Procesorul grafic ( GPU ) – este componenta principala a placii video si influenteaza direct performanta acesteia
  2. Memoria video ( VRAM ) – este memoria RAM dedicata pentru prelucrarea si stocarea informatiilor grafice. Cel putin 6GB este recomandat pentru a fi sigur ca poti obtine performante bune.
  3. Latimea de banda a VRAM – este necesara o valoare cat mai mare a acesteia pentru a permite transferul rapid al datelor intre GPU si memoria video. O latime de banda de cel putin 256 bits este recomandata pentru jocurile cele mai pretentioase.
  4. Suportul pentru rezolutii si refresh rate – majoritatea jocurilor pot fi redate in rezolutii mari de pana la 4K si refresh rateuri mai mari de 144Kz, asigurate ca placa video ofera suport pentru acestea si alege un functie si de monitorul folosit. Vezi aici specificatii importante pentru un monitor gaming
  5. Suport pentru tehnologii avansate – pentru a profita de ultimile tehnologii grafice aparute cum ar fi ray tracing si AI este necesara o placa video compatibila. Nvidia ofera cele mai bune optiuni pentru acestea.
  6. Sistemul de racire – este compus din ventilatoare si radiatoare care ajuta in racirea placii. Acesta este un aspect important al placii si trebuie analizat. Verificati daca placa are recenzii proaste in ceea ce priveste supraincalzirea.
  7. Conectivitatea – Verifica daca placa video este compatibila cu monitorul si ca sunt prezente porturile necesare pentru a o conecta si cu alte dispozitive.
  8. Consumul – Desi neimportant pentru unii, cerintele de alimentare ale placii video trebuiesc verificate in a te asigura ca sursa de alimentare a calculatorului are cablu disponibil si poate furniza energia necesara.

In concluzie, toate componentele sunt importante si au un rol esential dar in mare parte procesorul grafic GPU este cel care se ocupa de procesarea datelor si cu cat acesta este mai puternic cu atat placa video ofera o performanta mai buna.
Memoria video VRAM ocupa locul secund urmata de latimea de banda si impreuna cu restul lucreaza impreuna pentru asigurarea unei performante optime a placii video.

Placa video de la AMD sau NVIDIA ?

Principalii producatori sunt NVIDIA si AMD, pricipalele avantaje ale fiecaruia sunt enumerate mai jos:

NVIDIA

  • Perfomanta – Nvidia sunt adesea mai performante decat AMD cu preturi similare
  • Tehnologii avansate – sunt disponibile numai pe placile nVidia si pot oferi imbunatatiri semnificative
  • Suport G-Sync – compatibilitate mai larga de monitoare

AMD

  • Cost – placile video AMD sunt adesea mai ieftine decat nVidia cu performante similare
  • Consum – mai redus de energie fata de nVidia
  • Suport FreeSync – adesea mai ieftina decat tehnologia G-sync
  • Suport pentru PCI Express 4.0

Asadar AMD este alegerea potrivita daca esti interesat de un raport cost-performanta bun si un consum de energie redus.

NVIDIA poate fi solutia mai buna daca doresti performante mai ridicate si tehnologii avansate.


Spune-ti parerea

      Leave a reply

      five × 2 =

      ggtech
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0