Ce este Web3.0, definitie

Web3 sau Web3.0 defineste o noua era a www (world wide web) care introduce o schimbare semnificativa fata de Web2.0 in ceea ce privesc fundamentele de descentralizare, deschidere si utilitate sporita pentru consumatori.

Web3 este urmatorul pas in dezvoltarea internetului, aflati mai multe detalii despre ce inseamna si caracteristicile sale in cele ce urmeaza.

Ca sa intelegem mai bine va trebui sa incepem cu inceputul, cu lansarea World Wide Web (Web1.0)

Ce reprezinta Web1.0

Web1 a fost startul internetului, fundamentul online si a constatat in imagini statice si text bazat numai pe citire. A aparut in anii 1990 din nevoia schimbului de date mai bun in comunitatea stiintifica de dezvoltare ceea ce a fost un succes imens.

In Web1 nu existau algoritmi de cautare care sa scaneze toate paginile web, astfel gasirea informatiilor era foarte dificila, neexistand nici interactiunea cu utilizatorul.

World Wide Web a fost inventat de Tim Berners-Lee in 1989 si puteti vizita prima pagina Web1.

Web2.0

Nevoia de interactiune si de cautare prin Web1 si odata cu aparitia retelelor de socializare la inceputul anilor 2000 a facilitat aparitia Web2.0 care a creat spatii pentru interactivitate si a introdus un nou model al internetului departe de limitarile paginilor web statice (read only web) ale Web1.0.

Utilizatorii au inceput sa interactioneze cu siteurile web prin schimbul de informatii sau prin crearea propiului continut. Retelele de socializare si productia de continut au inflorit odata cu Web2.0

Si Web3.0 ?

Web3 este a treia generatie a WWW definita de noi tehnologii decentralizate precum blockchainul, inteligenta artificiala, internet of things si experiente precum metaverse.

Web3.0 este menit sa fie deschis tuturor (decentralizat) si prevede o lume fara companii centralizate in care utilizatorii detin controlul propriilor date iar tranzactiile sunt redate in mod transparent pe blockchain sau baze de date care pot si cautate de oricine.

Suntem in Web3 sau nu ?

In ciuda faptului ca multi spun ca traim deja in Web3, se pare ca suntem in proces de trecere de la Web2.0 la Web3.0. Unele aspecte au aparut deja, spre exemplu conceptul decentralizat care sta la baza blockchainului celelalte semnificatii sunt inca neintelese daramite create…

Caracteristicile principale si definitorii ale noi generatii de internet sunt:

 • decentrazilare
 • inteligenta artificiala
 • ubicuitate
 • interactivitatea semantica
 • internet of things (IoT)

Browserul web Brave, Siri, Alexa, tehnologia de inteligenta artificiala de la Google sau Apple care le permite utilizatorilor sa controleze dispozitivele prin comenzi vocale, Metaverse, cryptomonedele sunt cateva exemple care folosesc Web3.0.

Spune-ti parerea

   Leave a reply

   ten + two =

   ggtech
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0