Nu te ingrijoreaza permisiunile aplicatiilor Android? Ce trebuie sa stii

Daca accepti fara clipita fiecare cerere de permisiune chiar daca nu ai nici un feedback despre aplicatia pe care urmeaza sa o instalezi, atunci ai o problema. Citeste macar acest articol, e pentru tine.

Permisiunile Android fac parte din sistemul de operare si sunt menite sa iti protejeze confidentialitatea de aceea este foarte important sa intelegi acest lucru. Daca nu ai cunostinte despre modul de functionare este foarte probabil sa nu iei cele mai bune decizii.

Ce sunt permisiunile aplicatiilor Android?

Orice aplicatie ce urmeaza a fi instalata pe telefonul tau trebuie sa iti solicite permisiunea pentru a putea accesa informatiile tale sensibile chiar daca acestea sunt mandatorii pentru buna functionare a aplicatiei respective

Telefonul contine foarte multe date personale si din acest motiv este evident ca trebuie sa limitezi acest lucru. Chiar vrei ca fiecare aplicatie sa-ti poata accesa camera, locatia sau microfonul fara sa stii macar in ce mod si cand?

Cum verifici si gestionezi permisiunile Android

Te invit sa-ti deschizi telefonul si sa navigi la Setari>Confidentialitate>Manager permisiuni, nu te speria, da, sunt multe si trebuiesc verificate.

manager permisiuni android
gestionare permisiuni aplicatii android

Majoritatea sunt implicite si necesare pentru functionarea corecta a telefonului.

Alege o functie si vei vedea ce aplicatii au acces (toate cele implicite si cele care le-ai acceptat).

Unele permisiuni, spre exemplu microfonul, camera au mai multe niveluri de acces (permis tot timpul, permis numai in timpul utilizarii, cere permisiunea de fiecare data).

Din acest meniu poti vedea toate permisiunile acordate, le poti edita, le poti selecta in functie de o aplicatie sau chiar filtra pe functia telefonului.

Acceptarea permisiunilor aplicatiilor nou instalate

Am analizat modul prin care tinem sub control permisiunile dar cum ramane cu acceptarea permisiunilor aplicatiilor noi?

Verificarea permisiunilor al unei aplicatii se poate face chiar inaintea apasarii butonului „instaleaza”. In magazinul Play pe pagina aplicatiei dorite mergi la sectiunea „despre aplicatie”, acolo gasesti lista permisiunilor necesare si specifice pe care aceasta ti le va solicita.

O aplicatie de incredere va cere permisiunile pe masura ce are nevoie de ele, cand rulati aplicatia sau cand cererea permisiunii are sens chiar sa si descrie modul in care va folosi,pastra datele, functiile respective.

Si daca refuz permisiunea?

A refuza o permisiune nu rezulta in imposibilitatea instalarii aplicatiei, aceasta depinzand de fiecare aplicatie in parte si cat de necesara este acea permisiune. De exemplu poti refuza acceptul folosirii microfonului unei aplicatii de socializare, poti folosi aplicatia dar nu poti inregistra mesaje vocale.

In cazul altor aplicatii refuzarea permisiunilor mandatorii duce la imposibilitatea instalarii acesteia.

Concluzie

Gaseste timp si fa ordine in aplicatii si gandeste-te de doua ori daca chiar ai nevoie de aplicatia respectiva si de cererile acesteia mai ales daca nu ai nici un feedback.

Nu exista o metoda standard asupra acordarii permisiunilor, totul depinde de tine si de gradul de incredere al aplicatiei.

Retine faptul ca odata acordata permisiunea, functia poate fi accesata in fundal oricand fara sa te anunte.

Pentru cele mai bune rezultate, analizeaza fiecare cerere in parte, verifica-le in mod regulat si incearca sa dai accesul doar cand folosesti aplicatia, sau doar o singura data(atunci).


Spune-ti parerea

      Leave a reply

      5 × four =

      ggtech
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0