Ah,da, alegerea unui laptop – o sarcina usoara si plina de distractie, nu-i asa?
Ei bine, cel putin asta ai crezut pana cand ai inceput sa scormoneti prin junglele neintelese ale specificatiilor tehnice si ale preturilor nebunesti.
De la inceputul cautarii si pana la momentul in care te uiti cu ochii in lacrimi la sute de optiuni similare, cu specificatii aproape identice si preturi care te fac sa te intrebi daca mai bine cumperi un avion privat decat un laptop.
Dar nu renunta, nu te descuraja! Cu ceva rabdare vei sti cum sa alegi cel mai bun laptop pentru tine.
Inainte sa incepem, sa ne asiguram ca suntem pe aceeasi pagina: un laptop este un dispozitiv portabil care iti permite sa stai comod in pat si sa lucrezi sau sa te joci pana la ore tarzii in noapte, sa iti verifici retelele sociale cand te plictisesti si sa dai scroll la site-uri de shopping de iti sar ochii din cap.
Ghidul
Alegerea unui laptop in cativa simpli pasi
-sa aiba un procesor rapid,
-o memorie suficienta,
-un spatiu de stocare generos,
-o baterie cu durata mare de viata si, desigur,
-sa arate bine pe biroul tau sau in rucsacul tau,
-o placa video monstru daca esti gamer.
Daca esti un student care isi ia laptopul la facultate, vei dori sa te asiguri ca are o baterie care sa reziste toata ziua si o greutate usoara pentru a nu te obosi cand il cari in rucsac.
Iar daca iti place sa te lauzi cu laptopul tau si sa-l arati tuturor prietenilor, vei vrea unul cu un design sofisticat si modern, care sa atraga privirile si invidia celor din jur.
In orice caz, indiferent de prioritatile tale, este important sa-ti setezi un buget realist si sa te asiguri ca faci o comparatie intre mai multe optiuni, pentru a putea alege laptopul perfect pentru tine.
2.2 Verifica preturile inainte de a te hotari: Asigura-te ca ai o idee despre preturile de pe piata pentru laptopurile care iti atrag atentia. Uneori, produsele la reducere sau cele de la branduri mai putin cunoscute pot fi o alegere excelenta.
2.3 Invata sa te concentrezi pe ce e important: Daca bugetul tau este limitat, iti poti permite doar o configuratie mai modesta. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la aspectele importante, cum ar fi procesorul, memoria si spatiul de stocare. Invata sa faci compromisuri si sa te concentrezi pe ceea ce este crucial pentru utilizarea ta.
2.4 Cumpara in perioade de reduceri sau in timpul sezonului de vanzari: De obicei, sezonul de reduceri este in jurul sarbatorilor si inceputului anului scolar, cand majoritatea magazinelor ofera reduceri la laptopuri si alte produse electronice. Este o ocazie excelenta de a economisi bani si de a-ti cumpara un laptop de calitate.
Dimensiunile notebook-urilor difera de la 8″ pana la 17-19″. Marimea display-ului conteaza bineinteles si este deasemenea legat de modul si nevoia pentru care ve-ti folosi laptopul.
Daca aveti probleme de vedere sau purtati ochelari de apropiere nu va deranjati cu rezolutii mari (FullHD este suficient pentru o pereche de ochi sanatosi), sunt si mai scumpe si nici nu va va ajuta, veti cauta imediat optiunea de zoom…
Despre greutate nu o sa vorbesc, majoritatea au devenit destul de usoare si inca exista loc pentru mai bine.
Designul este in functie de prioritatile fiecaruia, brandurile de top tind sa atraga clientii cu designuri exotice, esti dispus sa platesti mai mult pentru material?
a. Procesorul laptopului.
Sa va asigurati ca este unul cu mai multe nuclee , ex intel: i3 , i5 , i7, i9 sau amd: ryzen3, ryzen5, ryzen7, ryzen9 si viteza de transfer exprimata in GHz cat mai mare. Verificati memoria cache ( preferabil sa fie mai mare de 6mb ). Frecventa procesorului de preferat la ora actuala sa fie peste 1000 MHz si la cate builduri sunt pe eMAG verificati neaparat generatia procesorului, anul fabricatiei.
b. Memoria RAM
Sa dispuna de cel putin 6-8GB , de preferat 12-16Gb si sa fie posibila upgradarea la 16Gb eventual mai mult, – frecventa memoriei , de preferat Doar DDR4
c. Placa video
De preferat sa fie dedicata daca vreti sa folositi laptopul la jocuri sau aplicatii mai performante. Verificati memoria placii video , de preferat peste 3GB DDR5, si frecventa la care lucreaza placa video.
d. Hard disk
Majoritatea au peste 250-500 GB la ora actuala si obligatoriu SSD , daca doriti mai mult, ganditi-va si la unul extern.
e. Conectivtate
Toate sunt dotate cu wireless, bluetooth , verificati numarul USB-urilor, verificati sa existe si un usb 3.0, de preferat sa fie mai multe si nu apropiate intre ele, credeti-ma, sunt patit si este destul de frustrant. Portul de retea in caz de nevoie, posibil sa fie necesar, mai ales in caz de probleme de wi-fi.
f. Bateria
Are un rol destul de important, fara o baterie decenta portabilitatea laptopului are mult de suferit, cauta o baterie cu o durata de functionare intre 6 si 8 ore.
Retine:
1. Cauta pe mai multe site-uri.
2. Foloseste site-uri pentru compararea preturilor si specificatiilor.
3. Asteapta perioade de reduceri, ai rabdare, apar des.
4. Aboneaza-te la newsletterele magazinelor si pune laptopul ales in cos sau la favorite, te va anunta cand este redus… sau a disparut 🙂
5. Arunca o privire si pe siteuri cu laptopuri SH sau refurbished
FAQ
Intrebari frecvente legate de alegerea unui laptop
Depinde de nevoile si preferintele tale. Daca iti place sa calatoresti cu laptopul, poate fi util un model cu dimensiuni compacte, dar daca preferi un ecran mai mare pentru vizionarea filmelor sau pentru activitati creative, poti opta pentru un model mai mare. Retine faptul ca cele mici sunt mai caldute in activitati mai complexe.
Aceasta este o intrebare foarte buna si raspunsul este: depinde. Pentru unii, performanta si puterea de procesare pot fi cele mai importante aspecte, in timp ce altii pot considera design-ul si portabilitatea ca fiind mai importante.
Aici este important sa fii atent la nevoile tale. Daca planifici sa rulezi aplicatii si jocuri complexe, ar trebui sa optezi pentru un procesor puternic si rapid. Daca lucrezi mai mult cu documente si navighezi pe internet, un procesor de baza poate fi suficient.
SSD-ul este un tip de sistem de stocare ce ofera viteze mult mai mari de citire si scriere comparativ cu HDD-ul, sistemul de stocare traditional. Daca iti place sa ai un laptop rapid si eficient, este fantastic de recomandat sa alegi un model cu un SSD.
Daca esti un gamer pasionat si vrei sa te bucuri de cele mai noi jocuri, ar trebui sa optezi pentru o placa video dedicata, precum cele de la NVIDIA sau AMD. Acestea ofera performante mult mai bune comparativ cu placile video integrate, care sunt mai potrivite pentru sarcini mai simple.
RAM-ul este memoria temporara pe care sistemul de operare si aplicatiile o folosesc pentru a rula in mod eficient. In general, cu cat ai mai mult RAM, cu atat sistemul tau va fi mai rapid si va putea gestiona mai multe aplicatii simultan. In functie de nevoile tale, ar trebui sa alegi un laptop cu cel putin 8GB de RAM.
Nu, tastaturile de laptop pot varia in functie de calitatea constructiei, confortul tastarii si caracteristicile suplimentare, cum ar fi iluminarea tastelor. Daca lucrezi mult la laptop, este important sa alegi un model cu o tastatura confortabila si usor de utilizat.
Pixelii morti sunt puncte pe ecranul laptopului care nu functioneaza corect si apar ca mici pete negre sau colorate. Pentru a evita acest lucru, ar trebui sa alegi un laptop cu un ecran de calitate si sa-l utilizezi cu grija, evitand lovituri sau deteriorari.
Unii producatori ofera si garantie impotriva pixelilor morti, asadar ar trebui sa verifici atunci cand alegi laptopul potrivit.