Monitoarele sunt componente importante ale unui calculator sau laptop deoarece ofera utilizatorilor o interfata vizuala pentru a interactiona cu softwareul si hardwareul acestora.

Speficatii monitor gaming

Caracteristicile importante ale unui monitor gaming

Rezolutia
Reprezinta numarul de pixeli afisati pe ecran. O rezolutie mai mare inseamna o calitate mai buna a imaginii si o mai mare densitate de pixeli ceea ce inseamna o imagine mai clara si mai precisa. Cele mai comune rezolutii sunt 1080p (1920×1080), 1440p (2560×1440), si 4K (3840×2160).

Rata de refresh (refresh rate)
Aceasta se refera la frecventa cu care monitorul isi actualizeaza imaginea pe ecran. O rata de refresh mai mare inseamna o experienta vizuala mai fluenta si mai clara. Cele mai comune rate de refresh sunt 60Hz, 120Hz, si 144Hz.

Timpul de raspuns (response time)
Acesta se refera la timpul necesar pentru ca un pixel sa treaca de la negru la alb si apoi din nou la negru. Un timp de raspuns mai scurt inseamna o experienta vizuala mai precisa si mai clara in miscari rapide precum cele din jocuri sau filme. Cele mai bune monitoare pentru gaming au timpi de raspuns sub 5ms.

Tipul panoului (panel type)
Exista trei tipuri principale de panouri:

 • TN (twisted nematic) – sunt cele mai rapide si cele mai ieftine, dar au unghiuri de vizualizare mai stranse si culori mai putin precise
 • IPS (in-plane switching) – ofera unghiuri mai largi de vizualizare si culori mai precise dar sunt mai scumpe si mai lente decat cele TN
 • VA (vertical alignment) – IPS ofera unghiuri mai largi de vizualizare si culori mai precise, dar sunt mai scumpe si mai lente decat cele TN

Marimea ecranului
Acesta se refera la diagonala a ecranului si este masurata in inch. Ecranele mai mari sunt mai bune pentru multitasking si pentru vizualizarea imaginilor si a filmelor dar pot fi mai costisitoare.

Conectivitatea
Verifica tipurile de porturi disponibile pentru conectarea altor dispozitive la monitor, cum ar fi HDMI, DisplayPort, DVI, sau VGA. In general, HDMI si DisplayPort sunt cele mai bune optiuni deoarece suporta rezolutii mai mari si rate de refresh mai rapide.

Cel mai important aspect

Cel mai important aspect al unui monitor gaming

Cand vorbim de monitoare pentru gaming, cel mai important aspect este rata de refresh.

Cu cat rata de refresh este mai mare, cu atat imaginile vor fi mai fluide si mai putin supuse efectului de stuttering ( intreruperi ale fluxului de imagini ) sau tearing ( intreruperi ale sincronizarii dintre placa video si monitor )

Majoritatea monitoarelor de gaming au o rata de refresh de 144Hz sau mai mare ceea ce face ca acestea sa fie capabile sa afiseze imagini extrem de fluide.

In plus, pentru jocurile competitive, timpul de raspuns (response time) este de asemenea important.

Cu cat timpul de raspuns este mai mic cu atat imaginile vor fi mai clare si mai putin supuse efectului de ghosting ( urme lasate de obiecte la miscarile rapide pe ecran )

Alte caracteristici importante ale monitorului pentru gaming includ rezolutia ( cu cat este mai mare rezolutia, cu atat este mai clara imaginea ), dimensiunea ecranului si suportul pentru tehnologii de afisare precum G-Sync de la NVIDIA sau FreeSync de la AMD care ajuta la sincronizarea ratei de refresh a monitorului cu placa video a calculatorului pentru o experienta de joc mai fluenta.

Compatibilitati ale monitorului gaming

Compatibilitatea monitorului gaming cu echipamentul folosit

Echipamente/dispozitive: Desktop Pc, Laptopuri, Console, Tablete etc

Compatibilitatea intre un echipament si un monitor de gaming este importanta pentru a asigura o experienta de joc fara probleme. Exista mai multe aspecte care trebuiesc luate in considerare atunci cand se verifica compatibilitatea:

Porturile de conectare
Asigura-te ca monitorul are un port de conectare compatibil cu porturile de iesire ale echipamentului. Majoritatea monitoarelor folosesc porturi HDMI sau DisplayPort pentru conectarea la dispozitivul respectiv.
Verifica specificatiile echipamentului si ale monitorului pentru a te asigura ca acestea sunt compatibile.

Rezolutia
Verifica daca dispozitivul este capabil sa afiseze rezolutia monitorului.
Daca echipamentul nu poate afisa rezolutia monitorului nu vei obtine cea mai buna calitate a imaginii sau vei obtine o imagine deformata.
Verifica daca dispozitivul poate afisa rezolutia la o rata de refresh corespunzatoare. Daca monitorul are o rata de refresh de 144Hz, asigura-te ca echipamentul poate reda aceasta rata de refresh la rezolutia monitorului.

Tehnologii de afisare
Verifica daca echipamentul si monitorul suporta aceleasi tehnologii de afisare.
De exemplu, daca placa video a unui destop cp este compatibila cu tehnologia G-Sync de la NVIDIA dar monitorul nu are aceasta tehnologie nu vei putea beneficia de acest beneficiu.

Dimensiunea ecranului
Asigura-te ca dispozitivul poate afisa imaginea pe intregul ecran al monitorului. Daca acesta nu poate afisa imaginea pe intregul ecran vei obtine o imagine distorsionata sau neclara.

In cele mai multe cazuri majoritatea echipamentelor si monitoarelor sunt compatibile intre ele dar este intotdeauna important sa verifici specificatiile ambelor componente pentru a te asigura ca sunt compatibile intre ele pentru a obtine cea mai buna experienta de gaming.

Alegerea tipului potrivit de monitor: IPS, TN sau VA pentru jocuri

Pentru jocuri, recomandarea mea este sa alegi un monitor cu un timp de raspuns rapid si o rata de refresh ridicata.
In ceea ce priveste tipul de panoual monitoarelor exista trei optiuni principale: IPS, VA si TN.

Monitorul IPS (In-Plane Switching)
Acesta ofera unghiuri de vizualizare largi si culori precise. Timpul de raspuns pentru monitoarele IPS poate varia dar exista modele cu timpi de raspuns destul de buni pentru jocuri.
Un alt avantaj al monitorului IPS este faptul ca acesta reduce efectul de ghosting si tearing.

Monitorul VA (Vertical Alignment)
Tipul acesta ofera un contrast ridicat si un negru profund ceea ce il face alegerea ideala pentru jocurile cu lumini si umbre intense.
Monitorul VA poate suferi de un timp de raspuns mai lent si unghiuri de vizualizare mai restranse in comparatie cu monitoarele IPS.

Monitorul TN (Twisted Nematic)
Monitorul TN are cel mai rapid timp de raspuns si cea mai mare rata de refresh dintre cele trei optiuni. In schimb, monitoarele TN sufera de culori mai putin precise si unghiuri de vizualizare mai restranse.

In concluzie, alege:

 • IPS – daca vrei un monitor cu unghiuri de vizualizare largi si culori precise
 • VA – daca esti interesat de un contrast ridicat si un negru profund
 • TN – daca te intereseaza un timp de raspuns rapid si o rata de refresh ridicata

Optimizarea monitorului

Optimizarea monitorului pentru o experienta maxima

Pentru a optimiza monitorul pentru o experienta performanta, urmatoarele sfaturi te-ar putea ajuta:

Ajusteaza rezolutia monitorului la valoarea optima
Alegerea rezolutiei potrivite este importanta pentru o experienta performanta. O rezolutie prea mare poate duce la o imagine neclara, iar o rezolutie prea mica poate duce la o imagine pixelata.
Verifica specificatiile producatorului pentru a afla care este rezolutia nativa a monitorului si seteaz-o corespunzator.

Calibrarea culorilor
Calibrarea culorilor este importanta pentru a obtine o imagine precisa si realista.
In functie de monitor poate fi nevoie sa calibrezi luminozitatea, contrastul, balansul de alb si alte setari pentru a obtine culori cat mai exacte.

Redu luminozitatea monitorului
Daca luminozitatea monitorului este prea mare poate produce oboseala oculara.
Reducerea luminozitatii la o valoare confortabila poate imbunatati confortul vizual.

Activarea modului de protectie a ochilor:
Majoritatea monitoarelor au optiuni de protectie a ochilor care reduc emisia de lumina albastra care poate fi daunatoare vederii.
Verifica setarile monitorului pentru a activa aceasta optiune.

Actualizarea driverelor
Asigura-te ca ai cele mai recente drivere ale echipamentului conectat instalate pe calculator. Acestea imbunatatesc performanta si stabilitatea.

Verificarea cablului HDMI sau DisplayPort daca este conectat corespunzator
Daca utilizezi un cablu HDMI sau DisplayPort pentru a conecta monitorul la calculator, asigura-te ca este conectat corespunzator si ca nu este deteriorat.

Curatarea monitorului
Curatarea monitorului cu un servetel moale poate imbunatati claritatea imaginii si poate preveni aparitia petelor sau zgarieturilor.

Cele mai bune monitoare gaming

Cele mai bune monitoare gaming

Alegerea celui mai bun monitor pentru gaming depinde de preferintele personale si de buget.
Cu toate acestea exista cateva caracteristici cheie pe care ar trebui sa le cauti intrun monitor gaming pentru a te asigura ca aveti o experienta de joc la cel mai inalt nivel.

 • Timp de raspuns – alege un monitor cu un timp de raspuns rapid, de preferat sub 5ms pentru a evita efectele de ghosting si blurare care afecteaza experienta de joc
 • Rata de refresh – o rata de refresh ridicata, de preferat de 120Hz sau mai mare va permite sa vedeti animatiile si miscarile mai clare si mai fluide
 • Rezolutia – alege o rezolutie care sa va ofere o imagine clara si detaliata. Pentru gaming, recomandarea mea ar fi sa alegi un monitor cu o rezolutie de 1080p (Full HD) sau 1440p (QHD) in functie de dimensiunea ecranului
 • Dimensiunea ecranului – dimensiunea ecranului este o preferinta personala, dar pentru gaming, o dimensiune de 24-27 inch poate fi ideala pentru a oferi o experienta buna de joc
 • Tipul de panou – IPS, VA si TN. Fiecare are avantaje si dezavantaje, asa ca ar trebui sa alegi tipul care ti se potriveste cel mai bine conform preferintelor
 • G-Sync sau FreeSync – daca utilizezi o placa video NVIDIA ar fi bine sa alegi un monitor cu tehnologie G-Sync iar daca utilizezi o placa video AMD ar fi bine sa alegi un monitor cu tehnologie FreeSync. Aceste tehnologii sincronizeaza frecventa de refresh a monitorului cu frecventa de redare a jocului reducand efectele neplacute

In functie de buget si de preferintele fiecaruia va trebui sa alegeti un monitor gaming cu caracteristici care va vor oferi experienta de joc dorita.

Spune-ti parerea

   Leave a reply

   one × 1 =

   ggtech
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0