Cercetătorii în colaborare cu artiști și ingineri au creat o mașină care provoacă halucinații și susțin că este sigură. Proiectul lor, intitulat Mașina Viselor (Dreamachine), oferă o experiență deosebită de a trăi halucinații fără a utiliza substanțe narcotice.
Mașina Viselor este o cameră spațioasă dotată cu lumini stroboscopice albe și difuzoare din care se propagă muzică electronică. Această combinație are scopul de a provoca iluzii vizuale la persoanele care stau întinse pe podea cu ochii închiși. Fiecare sesiune durează aproximativ 30 de minute și este descrisă de participanți ca fiind vie, colorată, puternică și magică.
Scopul proiectului este de a explora impactul luminilor stroboscopice asupra creierului și experiența vizuală.
Conform explicării lui Anil Seth, neurobiolog la Universitatea Sussex și co-creator al Mașinii Viselor, luminile care clipesc cu o frecvență de 8-12 hertzi (aceeași ca oscilațiile undelor cerebrale de tip alfa, care apar când suntem relaxați și atenți cu ochii închiși) generează efecte perceptive neașteptate și puternice, precum și experiențe conștiente care nu au legătură cu realitatea.
Halucinațiile se află în noi.
Interesant este faptul că participanții la Mașina Viselor au raportat experiențe foarte diferite, chiar dacă se aflau în același mediu. Mulți le-au descris ca fiind puternice sau magice, dar și vii sau caleidoscopice.
Una dintre lecțiile învățate este că fiecare dintre noi are o experiență diferită, chiar și atunci când împărtășim aceeași realitate obiectivă.
Unul dintre obiectivele proiectului Dreamachine este de a aduce în lumină ceva ce Seth a studiat de peste un deceniu: impactul luminilor stroboscopice asupra creierului.
Acest fenomen rămâne încă neînțeles. Lumina palpitantă provoacă efecte perceptive și experiențe conștiente cu adevărat neașteptate și puternice, care într-un fel nu sunt legate de ceea ce se află acolo. Este vorba doar de o lumină albă, iar oamenii văd culori și forme. Acest efect psihedelic poate fi cheia în înțelegerea bazelor neuronale ale experiențelor vizuale, deoarece participanții raportează experiențe vizuale, chiar dacă ochii le sunt închiși, afirmă Seth.
Mașina Viselor poate fi folosită și în scopuri terapeutice.
Pentru a explora mai bine această diversitate perceptuală interioară, Seth și echipa sa au lansat proiectul numit Recensământul Percepției (Perception Census), o anchetă online menită să măsoare modul în care oamenii diferiți percep diverse experiențe, cum ar fi sunetul, timpul sau culoarea.
Ne pare că vedem lumea așa cum este, deci ne este foarte dificil să ne dăm seama că alte persoane o pot vedea într-un mod foarte diferit. Peste 20.000 de persoane din peste 100 de țări au participat deja la recensământ, făcându-l unul dintre cele mai mari experimente de acest fel, explică cercetătorul.
Este posibil ca Mașina Viselor să contribuie în viitor la crearea unor noi forme de terapie pentru sănătatea mentală. Cu toate acestea, eficacitatea terapiei rămâne încă necunoscută, deoarece cercetătorii doresc să afle mai întâi mai multe despre potențialul pe care îl oferă.
Aceasta nu este prima dispozitivă pe care cercetătorii au folosit-o pentru a manipula visele umane. Inginerii de la MIT au creat, de asemenea, un dispozitiv care poate dezvălui despre ce visezi, ceea ce deschide, de asemenea, noi posibilități în domeniul terapiei.