Fiecare dintre noi ne-am confruntat cu aceasta intrebare, fie ca folosesti un Desktop PC sau o consola Playstation, Xbox, ceea ce conteaza este sa te distrezi. Asadar cunostiintele tehnice, bugetul, obisnuinta, actualizarile si imbunatarile sunt subiectele care le vom atinge in acest articol.
1. Pretul
Pentru multi dintre noi costul poate fi factorul principal in alegerea dintre desktop si consola. In ceea ce priveste investitia in echipament aceasta trebuie analizata corespunzator privind urmatoarele doua asptecte: costul initial si costul pe termen lung.
1.1 Costul initial
Exista diferente majore la capitolul acesta, consolele au putine variante in ceea ce priveste pretul, Playstation si Xbox au doar doua modele sa alegi undeva pe la 600euro.
Pe cealalta parte desktopurile se gasesc intr-o gama extrem de variata cu preturi plecand de la 500euro ajungand si la 2000euro.
In concluzie, consolele sunt mai ieftine privind investitia initiala.
1.2 Costul pe termen lung
Durata de viata a consolelor se afla undeva intre 7 si 10 ani pe cand un desktop pc imbatraneste mai repede aproximativ in 5 ani cu posibilitatea inlocuirii componentelor pentru a reintra in actualitate.
In ceea ce priveste costul pe termen lung al consolelor trebuie luat in considerare:
- exista un const lunar;
- jocurile sunt in general mai scumpe;
Pe desktop ai acces la o varietate mult mai mare de jocuri singurul cost pe termen lung ar fi upgradeul componentelor, majoritatea efectueaza upgradeuri in aproximativ 3 ani.
In concluzie, pe termen lung, consolele se dovedesc a fi mai scumpe.
2. Performanta
Daca ne raportam la istoric, consolele sunt mereu in urma PC-urilor in ceea ce priveste performanta dar daca ne raportam si la costuri, calculatoarele vor depasi cu mult pretul consolelor cu aceleasi specificatii.
Visul oricarui gamer este sa ruleze titluri populare la rezolutie 4k si FPS constant de 60, vis pe care Playstation 5 si Xbox Series X reusesc sa il indeplineasca.
Desktopul este invingator si detine toate avantajele in ceea ce priveste performanta mentionand unul dintre atuurile acestuia si anume varietatea de hardware la care are acces.
In concluzie consolele ofera performante excelente, in special cand costurile se iau in considerare dar PC-urile le vor depasi la un moment dat ( raportat la acelasi cost )
3. Varietatea de jocuri
Un alt factor de discutat reprezinta libraria de jocuri. De-a lungul anilor consolele au castigat reputatie datorita exclusivitatii anumitor jocuri dar acum, in generatia actuala, lucrurile stau putin diferit.
Batalia exclusivitatii este intre Sony si Microsoft asadar o exclusivitate Xbox are acces si pe Desktop PC.
De remarcat este si faptul ca desktopurile au exclusivitati intr-un fel, nu in sensul competivitatii ci pentru ca nu exista suficiente resurse pentru a fi lansate pe console. Printre acestea putem enumera cateva categorii de jocuri extrem de populare precum MOBA, MMO-urile si multe altele.
Luand in calcul ca majoritatea titlurilor de pe Playstation 4 au fost portate si pe PC ne este clar castigatorul la acest capitol
In concluzie Desktopul detine pe departe cea mai mare librarie de jocuri.
Privind imaginea de ansamblu, luand in calcul diferenta de pret mare si diferenta de performanta relativ mica este putin probabila investitia intr-un desktop PC de gaming performant in acest moment ( excluzand alte activitati diferite de gaming care se pot efectua pe PC )
4. Utilitate
Ultimul aspect despre care vom vorbi este faptul ca desktopurile pot fi folosite pentru o larga varietate de alte activitati in plus fata de jocuri, nu numai ca va va indeplini sarcinile de rutina ( profesional sau educativ ) ci va ajuta si cu functii de inalta tehnologie precum editarea video, editarea 3D, diferite alte aplicatii si programe.
5. Avantaje Desktop pc
- PC-ul este o platforma flexibila si personalizabila, ce poate fi configurata in functie de nevoile utilizatorului. De exemplu, un PC poate fi actualizat cu un procesor mai puternic sau cu o placa grafica mai buna pentru a obtine performante mai bune la jocuri video.
- PC-urile au o gama mai larga de jocuri video disponibile, incluzand multe titluri exclusiv pentru PC, si ofera posibilitatea de a modifica jocurile prin intermediul modurilor (mods). Acestea sunt adaugiri facute la jocurile existente care pot schimba aspectul sau mecanicile jocului.
- Calculatoarele au si avantajul de a fi un instrument multi-tasking, putand fi folosite pentru a efectua sarcini diferite in acelasi timp, cum ar fi a naviga pe internet, a viziona filme sau a edita fisiere.
Avantaje console
6. Avantaje Consola Xbox sau PS
- consolele sunt mai simple si mai usor de utilizat decat PC-urile, oferind o experienta de joc plug-and-play.
- au un set standardizat de componente hardware si software, ceea ce inseamna ca jocurile sunt dezvoltate pentru a functiona optim pe acea platforma si astfel, ofera o experienta uniforma pentru toti utilizatorii.
- consolele sunt, de asemenea, mai accesibile ca pret decat un PC de jocuri, permitand utilizatorilor sa inceapa sa joace jocuri video fara a face o investitie initiala foarte mare.
- consolele ofera o experienta de joc comuna intre utilizatori, fara a fi nevoie sa configureze setarile de joc sau sa aiba preocupari legate de compatibilitatea hardware-ului.
Concluzie
În final, alegerea intre PC-ul de jocuri si consola depinde de necesitatile si preferintele individuale ale utilizatorului. Daca utilizatorul isi doreste o experienta personalizata, mai mult control asupra jocurilor si performante superioare, atunci PC-ul de jocuri poate fi alegerea potrivita.
Atat jocurile pe desktop/laptop cat si jocurile de pe console au avantaje si dezavantaje decizia ramanand a se reduce in final la bugetul fiecaruia si la modul de utilizare. Desi un calculator este initial mai costisitor decat consolele in final il declar castigator.