10 Perle amuzante ale istoriei tehnologice: de la mouse-ul de lemn la masina 3D-printata

Gasiti-va popcornul si pregatiti-va sa calatoriti in timp, deoarece va vom duce intr-o aventura amuzanta in istoria tehnologiei! De la primul mouse de calculator facut din lemn pana la prima masina 3D-printata, veti fi uimiti sa aflati cate lucruri inedite au avut loc in aceasta calatorie fantastica. Haideti sa incepem!

Primul mouse de calculator a fost facut din lemn

Haideti sa ne imaginam pentru o clipa ca suntem in 1963, iar acest nou dispozitiv numit „mouse de calculator” a fost inventat de genialul Douglas Engelbart. Acum, imi pot imagina fata oamenilor cand au aflat ca acest dispozitiv era facut din lemn! Sa fim seriosi, cine s-ar fi asteptat ca un instrument destinat sa revolutioneze modul in care interactionam cu computerele sa aiba acelasi material ca si o lingura de bucatarie?

Totusi, ingeniozitatea lui Engelbart a depasit asteptarile si a transformat un obiect aparent banal intr-un dispozitiv care a schimbat lumea. Acest mouse din lemn, cu aspectul sau modest si rotitele sale metalice, a reusit sa faca o impresie puternica in lumea tehnologiei. In ciuda faptului ca se misca cu ajutorul a doua roti metalice, oferea utilizatorilor posibilitatea de a misca cursorul in orice directie – un salt urias fata de tastaturile pe care oamenii se bazau atunci.

Sursa: Wikipedia

Oare cum ar fi fost sa fii primul care foloseste un mouse de lemn intr-o lume in care nimeni nu auzise despre asa ceva? Probabil ca te-ai fi simtit ca si cum ai fi avut superputeri! Desi poate ca nu era cel mai estetic accesoriu pentru biroul tau, cu siguranta era un subiect de conversatie interesant pentru oricine intra in incapere.

Intr-o nota amuzanta, ma intreb daca Douglas Engelbart s-a gandit vreodata ca aceasta creatie din lemn ar evolua atat de mult incat sa ajungem sa avem mouse-uri cu lasere, bluetooth si chiar si modele ergonomice? Poate ca, in secret, isi dorea sa creeze un mouse din lemn pentru fiecare tip de copac si sa aiba o colectie intreaga.

Indiferent de motivele lui, putem sa fim recunoscatori pentru contributia lui Engelbart in domeniul tehnologiei si sa apreciem evolutia pe care a inceput-o. Mouse-ul din lemn, cu toate ca poate parea ciudat azi, a fost un pas urias inainte si, fara indoiala, a deschis calea catre inovatii ulterioare in materie de interactiune om-calculator.

Prima camera web a fost inventata la Universitatea din Cambridge in 1991

Ganditi-va la momentul in care o echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge s-a adunat in jurul primei camere web inventate si s-au intrebat: „Ce ar trebui sa facem cu aceasta minunatie tehnologica?” Si, dupa o deliberare intensa, au decis ca cel mai bun mod de a folosi aceasta noua inventie era… sa monitorizeze cand cafetiera era goala!

Sa fim sinceri, ce alta utilizare mai potrivita pentru o camera web decat sa supravegheze o cafetiera? Sigur, puteau sa o foloseasca pentru a monitoriza experimente stiintifice sau pentru a comunica in timp real cu cercetatori din intreaga lume, dar nu! Prioritatea numarul unu era sa se asigure ca nimeni nu ramane fara cafea.

Primul mesaj text a fost trimis in 1992 de un inginer software pe nume Neil Papworth

Intr-o zi friguroasa de decembrie in 1992, Neil Papworth, un inginer software, a facut ceva ce avea sa schimbe comunicarea in moduri pe care probabil nici el nu si le putea imagina. Cu degetele tremurand de emotie, el a tastat pe tastatura computerului sau cele doua cuvinte care aveau sa faca istorie: „Craciun fericit”. Apoi, cu o apasare de buton, mesajul a zburat prin aer si a ajuns pe ecranul unui telefon mobil.

Acum, sa ne oprim pentru o secunda si sa ne imaginam cum ar fi fost sa fii destinatarul acelui mesaj. Poate ca te-ai fi intrebat: „De unde a venit asta? Cum a ajuns acest mesaj pe telefonul meu?” Fara indoiala, a fost un moment de uimire si confuzie, dar si de mare entuziasm pentru ceea ce urma sa vina.

Astazi, trimiterea unui mesaj text este ceva banal, dar la vremea aceea a fost o adevarata revolutie. E amuzant ca acest moment istoric a inceput cu un simplu „Craciun fericit”. De parca Neil ar fi vrut sa ne transmita: „Hei, lume, am inventat ceva uimitor, dar sa nu ne pierdem simtul umorului si sa ne amintim sa fim buni unii cu altii”.

Primul site web a fost publicat in 1991 de Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web

Imagineaza-ti ca este 1991, iar Tim Berners-Lee tocmai a inventat ceva ce va revolutiona lumea: World Wide Web. Si cum a decis sa prezinte aceasta minunatie tehnologica? Prin publicarea primului site web, desigur! Insa, in loc sa creeze o pagina plina de glitz si glamour, Tim a optat pentru o abordare mai… sa spunem, minimalista.

Pagina respectiva era simpla si directa, explicand cum sa folosesti web-ul si oferind link-uri spre alte site-uri. Nimic de genul „Bun venit pe internet, lumea! Suntem aici pentru a va uimi si a va distra!” Nu, nu, era ceva mult mai sobru si practic.

Acest moment istoric, care a deschis calea catre o lume digitala plina de meme-uri, pisici amuzante si videoclipuri virale, a inceput cu ceva atat de modest. Tim Berners-Lee a avut viziunea sa creeze World Wide Web si a decis sa ne arate ce putem face cu aceasta printr-o pagina simpla, dar eficienta.

Prima masina 3D-printata din lume a fost creata in 2014 de Local Motors, un producator american de automobile

Sursa: Wikipedia

In 2014, Local Motors, un producator american de automobile, a creat prima masina 3D-printata din lume, numita Strati. Aceasta minune tehnologica a fost printata in doar 44 de ore, ceea ce reprezinta un adevarat record in comparatie cu lunile sau chiar anii necesari pentru a construi o masina traditionala.

Strati este compusa din doar 49 de piese, in timp ce o masina obisnuita are peste 20.000 de piese. Asta inseamna ca Strati este ca un puzzle pentru copii, pe cand o masina traditionala ar fi ca un puzzle de 20.000 de piese, care te-ar face sa-ti pierzi mintile in timp ce incerci sa-l asamblezi.

In viitor, s-ar putea sa fim martorii unor „fabrici de masini” care vor consta doar dintr-un singur imprimanta 3D uriasa, in locul liniilor de asamblare si a armatelor de muncitori. Poate ca vom comanda masina visurilor noastre, iar in doua zile, va iesi „proaspata” din imprimanta, gata de a fi condusa pe strazi.

Primul virus informatic din lume a fost creat in 1986 de doi frati pakistanezi, Basit si Amjad Farooq Alvi

In 1986, doi frati pakistanezi, Basit si Amjad Farooq Alvi, au creat primul virus informatic din lume, numit „Brain”. Acum, poate ca te asteptai ca acest virus sa aiba un scop malefic, sa cauzeze haos si distrugere in lumea digitala. Ei bine, nu chiar! Scopul lor a fost sa previna pirateria software-ului pe care ei il vindeau. Asa ca, in loc sa faca rau oamenilor, virusul a fost conceput pentru a proteja munca si efortul acestor doi antreprenori.

E amuzant sa ne gandim ca acest eveniment istoric, care a dat nastere la o intreaga generatie de virusi informatici si solutii de securitate cibernetica, a inceput cu doua persoane care pur si simplu voiau sa isi apere afacerea. Poate ca, intr-un fel, putem spune ca Brain a fost un fel de Robin Hood al lumii digitale, luptand impotriva pirateriei si protejand proprietatea intelectuala.

Primul smartphone comercial a fost IBM Simon, care a fost lansat in 1993

In 1993, IBM Simon a facut o intrare spectaculoasa pe scena tehnologiei, revendicand titlul de primul smartphone comercial. Acum, ai putea sa te gandesti la un smartphone modern, cu o multitudine de functii si aplicatii. Ei bine, Simon era ceva mai… sa spunem, primitiv in comparatie cu ceea ce avem astazi. Avea un ecran tactil, un stilou si putea trimite si primi faxuri si e-mailuri – destul de revolutionar pentru acea vreme!

Sursa: Wikipedia

Acest dispozitiv de pionierat, care a deschis calea catre o lume in care smartphone-urile sunt practic o extensie a bratelor noastre, s-a remarcat in primul rand prin capacitatea de a trimite faxuri. Faxuri, oameni buni! Intr-o era in care putem trimite mesaje instantanee, suna si vedea persoanele dragi de pe celalalt capat al lumii, este hilar sa ne imaginam ca odata trimiteam faxuri de pe telefoanele noastre mobile.

Prima camera digitala a fost inventata in 1975 de Steven Sasson, un inginer la Eastman Kodak

In 1975, Steven Sasson, un inginer la Eastman Kodak, a avut o idee revolutionara: sa creeze prima camera digitala. Dar, spre deosebire de camerele digitale pe care le cunoastem astazi, acest prototip era un monstru de 3,6 kilograme, cu o rezolutie de numai 0,01 megapixeli. Desi poate parea amuzant acum, la vremea respectiva a fost un pas urias in tehnologia fotografica.

Imagineaza-ti sa te plimbi prin parc, cu aceasta masinarie de 3,6 kilograme agatata de gat, incercand sa faci o fotografie a veveritelor sau a copiilor care se joaca. Si, dupa ce te-ai chinuit sa faci acel cadru perfect, sa obtii o imagine de 0,01 megapixeli, care probabil arata mai mult ca un mozaic abstract decat ca o fotografie clara si detaliata.

Primul computer se numea Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC) si a fost finalizat in 1945

Gandeste-te la calculatorul tau sau laptopul de acum. Acum, imagineaza-ti un monstru mecanic din 1945, numit ENIAC, care cantarea peste 27 de tone si continea peste 17.000 de tuburi vidate. Da, 27 de tone! Era atat de mare, incat putea ocupa o intreaga incapere, iar pentru a-l muta aveai nevoie de o armata de oameni si, probabil, de un camion sau doua.

Intr-o epoca in care avem computere atat de mici incat incap in buzunarele noastre, este amuzant sa ne gandim la acest gigant al tehnologiei care trona intr-o sala si facea calcule la o viteza care acum ne-ar face sa adormim asteptand. Probabil ca in 1945, operatorii ENIAC-ului aveau timp sa bea o cafea si sa citeasca ziarul in timp ce asteptau ca masina sa termine o sarcina.

Cel mai mare centru de date din lume se afla in Langfang, China si acopera peste 585.000 de metri patrati

Centrul de date din Langfang, China, este o adevarata metropola a tehnologiei, cu o suprafata de 585.000 de metri patrati – cam cat 100 de terenuri de fotbal! Este atat de mare, incat ai putea sa te pierzi in el si sa ai nevoie de o harta si un ghid doar pentru a gasi iesirea.

Acest mastodont tehnologic este operat de compania chineza Range International Information Group si gazduieste peste 1 milion de servere. Acum, sa ne imaginam cat de multa cafea ar trebui sa bea un administrator de sistem pentru a face fata monitorizarii si intretinerii acestui centru urias! Si gandeste-te ca, intr-un astfel de centru, daca un server strica, probabil ca ai nevoie de o echipa de cautare si salvare pentru a-l gasi printre milioanele de alte servere.

Acum ca am explorat impreuna aceste momente amuzante si inovatoare din istoria tehnologiei, speram ca v-ati distrat si ati aflat cateva informatii interesante despre cum au evoluat dispozitivele si serviciile pe care le folosim astazi. Cine stie ce ne rezerva viitorul in materie de tehnologie, dar cu siguranta ne putem astepta la inventii si descoperiri fascinante.

Spune-ti parerea

      Leave a reply

      one × 5 =

      ggtech
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0